ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ


Γ εννήθηκε στα 1817 στην Ζαγορά, γιός του Αλεξάνδρου Κασσαβέτη. Νεώτατος εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο όπου επιδόθηκε στο εμπόριο και απέκτησε σημαντική περιουσία.

Κατά την επανάσταση της Θεσσαλομαγνησίας του 1878, όντας 61 ετών, εγκατέλειψε όλες του τις ασχολίες στην Αίγυπτο χωρίς να σκεφτεί ούτε χρήματα ούτε κόπους και επανήλθε στην ιδιαίτερη πατρίδα του όπου πήρε ενεργό μέρος στην εξέγερση του Πηλίου δαπανώντας γι΄ αυτήν όλη του την περιουσία.

Επί κεφαλής πολεμικών σωμάτων, πήρε μέρος σε πολλές μάχες του Πηλίου δείχνοντας ύψιστες ηθικές αρετές και απαράμιλλο θάρρος. Για το φρόνημά του και τις θυσίες του εξελέγη Πρόεδρος της προσωρινής κυβερνήσεως απ΄ όλους τους αντιπροσώπους των Πηλιορείτικων χωριών, αναλαμβάνοντας την πολιτική διοίκηση και την οργάνωση των επαναστατημένων περιοχών.

Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην ελεύθερη Ελλάδα, ο λαός του Πηλίου εκτιμώντας τις θυσίες και τους κόπους του για την ευόδωση της επανάστασης, τον εξέλεξε Βουλευτή.

Πέθανε στην Ζαγορά το 1893.

"Ο κόσμος να χαλάσει, ακόμη και τα πιο απίθανα γεγονότα να συμβούν, δυό φαινόμενα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται:
Η παπαρούνα πάνω στην έκρηξη της Άνοιξης και το βιβλίο πάνω στην έκρηξη των Ιδεών."

Οδυσσέας Ελύτης