ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ


Γ εννήθηκε το 1845 και σε ηλικία 18 ετών βρίσκεται στην Αίγυπτο δουλεύοντας κοντά σε συγγενή του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τα άλλα δυό αδέλφια του Δημήτριο και Αλέξανδρο, ίδρυσε εταιρεία η οποία επιδόθηκε στο εμπόριο βαμβακιού. Συν τω χρόνω η εταιρεία αυτή από καθαρά εμπορική εξελίσσεται σε βιομηχανική αποκτώντας δύο δικά της εκκοκκιστήρια βάμβακος, αλλά δυστυχώς στα 1894 διαλύθηκε ύστερα από πτώχευση.

Φύσει φιλόπονος και ακούραστος ο Ιωάννης Σακελλαρίδης, χωρίς να απογοητευθεί από την ατυχία αυτή, επιδόθηκε στην επιστημονική καλλιέργεια του βαμβακιού κατορθώνοντας να πετύχει στα 1911, μετά από διάφορες διασταυρώσεις, μια ποικιλία με μακριά και μεταξώδη κλωστή, ανώτερη της οποίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν εμφανίστηκε από τότε για πολλές δεκαετίες. Η ποιότητα αυτή, γνωστή ως "Σακελλαρίδη" ή "Σάκελ" όπως ονομάζονταν στα Χρηματιστήρια, όπου για πολλά χρόνια ήταν στην κορυφή, με τα σπάνια προσόντα που παρουσίαζε, άφησε ανυπολόγιστα κέρδη στην τότε αναπτυσσόμενη Αίγυπτο.

Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του προς την χώρα της Αιγύπτου, ο βασιλεύς Φουάτ ο Α' του απένειμε, στα 1920, την Γεωργική Ταινία 1ης Τάξεως", ειδικό παράσημο με το οποίο πρώτος ο Σακελλαρίδης και μόνον αυτός, μέχρι τον Β' παγκόσμιο πόλεμο τουλάχιστον, είχε τιμηθεί.

"Ο κόσμος να χαλάσει, ακόμη και τα πιο απίθανα γεγονότα να συμβούν, δυό φαινόμενα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται:
Η παπαρούνα πάνω στην έκρηξη της Άνοιξης και το βιβλίο πάνω στην έκρηξη των Ιδεών."

Οδυσσέας Ελύτης