ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΛΤΟΣ
Εθνικός ευεργέτης


Α ναδείχτηκε αποκλειστικά από το εμπόριο βάμβακος. Ιδιαίτερα, στα 1908-1910 ανακάλυψε μια ποικιλία βαμβακιού η οποία είχε ευρεία εξάπλωση και του άφησε πάρα πολλά κέρδη. Φιλάνθρωπος πάντοτε και γεμάτος με εθνικά αισθήματα, άφησε όλη του σχεδόν την περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ώστε από τους τόκους να αποστέλλονται νέοι στην Ευρώπη για εκπαίδευση στις Καλές Τέχνες, στην χημεία, στη γεωπονική και ηλεκτρομηχανική, έπειτα από διαγωνισμό. Όρισε μάλιστα και το "Βραβείο Ηρακλέους Βόλτου" από 150.000 χρυσά φράγκα για όποιον 'Ελληνα ή ξένο επιστήμονα ανακαλύψει το φάρμακο της οριστικής θεραπείας της φυματιώσεως ή του καρκίνου.

Πάρα πολλές ήταν οι δωρεές του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του (4.000 λίρες οι τόκοι των οποίων να διανέμονται κάθε χρόνο στους φτωχούς της Ζαγοράς), το Νοσοκομείο του Βόλου, τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου καθώς και σε διάφορα ιδρύματά της.

"Ο κόσμος να χαλάσει, ακόμη και τα πιο απίθανα γεγονότα να συμβούν, δυό φαινόμενα δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται:
Η παπαρούνα πάνω στην έκρηξη της Άνοιξης και το βιβλίο πάνω στην έκρηξη των Ιδεών."

Οδυσσέας Ελύτης